POVIJEST

ŽENSKI RUKOMETNI KLUB ‘UDARNIK’
Pripremio: Josip Mučnjak

Osnivačka Skupština ŽRK Udarnik
Povijest Ženskog rukometnog kluba začeta je u Osnovnoj školi Nikole Hribara, 2000-te godine. Gospođa Olga Vađon i trener Igor Panadić imali su pod kontrolom u smislu bavljenja rukometom skoro stotinjak djevojčica. Na prijedlog Josipa Mučnjaka, o mogućnosti formiranju ženskog rukometnog kluba u Kurilovcu, gospođa Olga i gospodin Igor su to sa odobravanjem prihvatili. Tadašnji predsjednik nogometnog kluba Udarnik, Zdenko Sovina također je bez problema prihvatio organizaciju i smještaj ženskog rukometnog kluba pod okrilje sportskog centra Kurilovec.

Prva organizacijska Skupština održana je na asfaltiranom rukometnom igralištu.

Tako je simbolično na izvoru budućih događanja formiran ženski rukometni klub Udarnik. Za prvu predsjednicu kluba izabrana je gospođa Nada Kuprešaković. No ona nije dugo bila na toj dužnosti zbog odlaska u Njemačku, tako je klub visio u zraku do 2002 godine, gdje i nije bilo nekog stručnog vodstva kluba.

2002. godine za predsjednika kluba izabran je Josip Mučnjak koji je vodio klub do 2006. godine. Klub se natjecao u županijskoj i III HRL za žene. Uz g. Mučnjaka, veliki doprinos radu kluba dala je tajnica kluba Ana-Marija Kutle.


ŽRK Udarnik pod vodstvom Marija Zdelara

2006. godine za predsjednika kluba izabran je Mario Zdelar koji je u naredne četiri godine uspješno vodio klub. Mlađe kategorije kadetkinja bile su i prvakinje županijske lige. Seniorska ekipa je u organizaciji Glasnika Turopolja proglašena ekipom godine 2009.

Dobitnici nagrade Glasnika Turopolja – ŽRK Udarnik proglašen ekipom godine 2009.

U zimu 2011. godine zbog financijskih poteškoća, te odustajanja predsjednika Marija Zdelara, tajnica Ana-Marija Paić (Kutle) nije više mogla sama voditi klub te je zamrznut status u III HRL za žene. Klub nije bio aktivan do 2013 godine.

ŽRK UDARNIK na turniru u Omišlju 2009.

U ljeto 2013 godine, na inicijativu rukometašica te Martine Vugrinović i trenera Igora Panadića, dolazi do odmrzavanja statusa ŽRK Udarnika, te se kreće u novi natjecateljski ciklus. Za predsjednika je ponovo predložen gospodin Josip Mučnjak, formiran je upravni odbor. Prve utakmica odigrane su na turniru ŽRK Omišalj u Malinskoj.

ŽRK Udarnik na turniru u Omišlju

Okupljeno je 15 djevojaka željnih rukometa i na turniru je osvojeno drugo mjesto. To je bio pokazatelj da bi se u budućnosti mogli nadati boljem odnosu prema rukometu nego 2012 godine.
Uz pomoć sponzora i veliku pomoć gospođe Vesne Fabijančić Križanić, uspješno smo započeli novu avanturu u rukometu. Treninzima je bilo prisutno od 15 do 20 djevojaka što nam je dalo snage da krenemo i u formiranje podmlatka kluba.

   

Prve djevojčice škole rukometa , nakon ponovnog formiranja
Problem je bio kao i uvijek u dvoranskom prostoru. Prvo smo formirali jednu uzrasnu kategoriju u kojoj su se natjecale gotovo sve djevojčice koje su trenirale u klubu, da bi danas imali četiri uzrastne kategorije u pet natjecanja.
Projektom SPORT ZA SVE, i uz pomoć Zaklade HRVATSKA ZA DJECU, pokrenuli smo razvoj rukometa pri osnovnoj školi Slavka Kolara Kravarsko. Omogućili smo djeci sa ruralnog područja koja nisu u mogućnosti baviti se aktivno rukometom, besplatnu sportsku opremu, dvoranu, trenera, registraciju za klub i prijevoz na utakmice.
Uz djevojčice iz Velike Gorice i djevojčice iz OŠ Kravarsko povećan je broj igračica na 25-30 djevojčica. Rezultat takovog pristupa su pozivi za djevojčice iz Kravarskog Gabrijelu Skrbin i Elizabetu Stošić u županijsku reprezentaciju. Projekt je omogućio da i udaljenijim selima Vukomeričkih gorica nađemo talentiranu djecu i usmjerimo ih u svijet sporta.

Ulazak u II. HRL ZAPAD

Druga sezona nakon ponovnog aktiviranja kluba donosi i zasićenje igranjem rukometa igračica koje su aktivirale klub, te se vodstvo kluba dovodi u nezavidnu situaciju da na pripremama za povijesnu sezonu nema dovoljan broj igračica. Na ljeto je dogovoren ključan transfer Josipe Nuić u redove našeg kluba, a nakon odustajanja velikog broja igračica, početkom 9. mjeseca dogovoreni su i prijelazi igračica na koje se više u ŽRK Gorici nije računalo ( Goršeta Ana, Valentina Horvat, Nikolina Kordić, Barbara Goršeta), te se za povratak na rukometne terene odlučila i Tena Krsnik.

Prvo kolo prvenstva 2014/2015. Igralo se na domaćem terenu protiv Karlovca, sa igračicama koje nisu odradile pripreme, dok nove nisu bile ni registrirane, te se utakmica glatko izgubila.

U razdoblju između prvog i drugog kola, par igračica definitivno odlučuje da neće više igrati rukomet, dok su sve nove obavile proces registracije i bile spremne za utakmicu u Sisku. Utakmica je odigrana fenomenalno, a pokazat će se kasnije, pobijeđena je sa ključnih 6 golova razlike.

Nakon 1.kola, jedini poraz u prvom dijelu prvenstva nanijela nam je ekipa Sesveta, kada je spletom nesretnih okolnosti u VG došla sa seniorskim prvotimkama (prvoligašice) i glatko su dobile utakmicu.
Netom prije pauze stiže nam golmansko pojačanje u vidu Mie Letice i vanjske igračice Sare Lovrenčić.

Osim trenera Igora Panadića, u planovima kluba/igračica nije bilo osvajanje lige, ali nakon odluke da se ide u borbu za 1. mjesto u III ligi uslijedile su pobjede. U drugom dijelu prvenstva krenuli smo nizati pobjede, a onda je došao poraz na domaćem terenu od Siska sa 5 golova razlike. No konačni poredak na tablici ne određuje ukupna gol razlika, nego gol razlika iz međusobnih susreta isto poredanih ekipa. Tek tada smo shvatili da ako pobijedimo sve do kraja, zbog 1 gola razlike ulazimo mi u 2. Ligu, a ne Sisak.

Naravno, sve utakmice do kraja smo pobijedili i zbog 1 gola razlike u međusobnom susretu s ekipom Siska, ipak zasluženo ušli u 2.HRL Zapad.

Igračice koje su igrale povijesnu sezonu:
Golmanice: Doris Ankon, Kristina Ogulinac, Mia Letica
Igrači: Anita Zrinušić, Barbara Goršeta, Ana Goršeta, Valnea Vuković, Sonja Galić, Anamarija Štengl, Petra Vujnović, Silvija Kramarić, Josipa Nuić, Nikolina Kordić, Sara Lovrenčić, Tena Krsnik, Leona Pirš, Valentina Horvat, Martina Vugrinović, Katarina Kolarević, Martina Gorupić.

ŽRK Udarnik se i u sezoni 2016/2017 natjeće u II HRL zapad, a plan za budućnost je oslonac na djevojke iz vlastite rukometne škole.